Πηγή: www.nextdeal.gr
Για το ασφαλιστικό σύστημα και τα εργασιακά θέματα μίλησε ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης σε συζήτηση που είχε με την δημοσιογράφο Αμαλία Κάτζου στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
“Η Ελλάδα μετά τον Φεβρουάριο του 2020 και την ψήφιση της πρόσφατης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης έχει πλέον ένα σταθερό, βιώσιμο, αξιόπιστο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο που ήρθε για να μείνει”, είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο υπουργός.
Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης είπε ότι, στο πλαίσιο της εφαρμογής των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας και με βάση το χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει τεθεί, θα ικανοποιηθούν όλες οι συνταγματικές απαιτήσεις και θα καταβληθούν τα αναδρομικά των επικουρικών και των κύριων συντάξεων.
Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί, ο κ. Βρούτσης εκτίμησε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει έρθει η νέα κύρια σύνταξη, δηλαδή η σύνταξη που προβλέπεται με βάση το νέο νόμο, και μέσα στον Οκτώβριο θα δοθούν τα αναδρομικά και των 8 μηνών των επικουρικών συντάξεων και των 12 μηνών των κύριων συντάξεων. Τόνισε ωστόσο, ότι αυτό δεν είναι απόλυτα δεσμευτικό καθώς αν καταφέρει η κυβέρνηση να φέρει νωρίτερα τις προθεσμίες οι συνταξιούχοι θα πάρουν τα λεφτά τους νωρίτερα.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης, και στην ψηφιακή σύνταξη, επισημαίνοντας ότι στο τέλος του μήνα ή στις αρχές του επόμενου θα παρουσιαστεί το σύστημα «ΑΤΛΑΣ», το οποίο ήδη λειτουργεί πιλοτικά. Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, η πρώτη εφαρμογή θα αφορά τις νέες συντάξεις αιτίας θανάτου και του πρωτογενούς τομέα (το 40% των νέων συντάξεων). Όπως είπε, στόχος είναι, τον Ιανουάριο του 2021, το 55% των νέων συντάξεων να εκδίδεται ψηφιακά και στο τέλος του 2021, το ποσοστό να φτάσει στο 80% με 85% και εκεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Όσο αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, ο κ. Βρούτσης υποστήριξε ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί προαπαιτούμενο, για να γίνει πιο ελκυστική η αγορά εργασίας, να μειωθεί η παραβατικότητα και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Σημείωσε ότι η χώρα μας είχε τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές στις χώρες του ΟΟΣΑ και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έρχεται για δεύτερη φορά στην ιστορία του ασφαλιστικού, και μειώνει ξανά τις ασφαλιστικές εισφορές. “Ήδη ξεκινήσαμε την μείωση και έχουμε δεσμευτεί ότι παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, ο μεταρρυθμιστικός παλμός της κυβέρνησης θα συνεχιστεί και στο κομμάτι του ασφαλιστικού, με περαιτέρω μείωση κατά πέντε μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών, το συντομότερο δυνατόν” ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε “αυτό θα φέρει εισόδημα και στην τσέπη των εργαζομένων και στην τσέπη των επιχειρήσεων, γιατί θα μειωθεί ένα πολύ μεγάλο διοικητικό βάρος, το ονομαζόμενο μη μισθολογικό κόστος και ως αποτέλεσμα θα διευρυνθεί η ελκυστικότητα των προσλήψεων, θα αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα και των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, θα μειωθεί η παραβατικότητα και θα ενισχυθούν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων”.