Ειδικότερα προβλέπεται:
• Διαδικασία απαλλαγής από το Φ.Π.Α. των εγχώριων εμπορευμάτων (πρώτων και βοηθητικών υλών) που τίθενται σε καθεστώς τελειοποίησης (μεταποίησης) με σκοπό να αποτελέσουν αυτά αντικείμενο εξαγωγής ή παράδοσης σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε.
Με την εν λόγω διαδικασία μπορούν να πραγματοποιούνται αποκτήσεις εγχωρίων προϊόντων εντός του καθεστώτος της τελειοποίησης προς επανεξαγωγή με απαλλαγή του Φ.Π.Α. υπό την προϋπόθεση διατήρησης του τελωνειακού καθεστώτος και την έκδοση του προβλεπόμενου τιμολογίου στο οποίο θα αναφέρεται , μεταξύ άλλων, ότι τα αγαθά έχουν τεθεί σε καθεστώς τελειοποίησης (μεταποίησης) .
• Διαδικασία απαλλαγής από το Φ.Π.Α. εμπορευμάτων τρίτων χωρών που τίθενται σε καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή (ενεργητικής τελειοποίησης).
Με τη συγκεκριμένη διαδικασία οι παροχές υπηρεσιών που πραγματοποιούνται εντός του καθεστώτος της τελειοποίησης προς επανεξαγωγή από υποκείμενα στο Φ.Π.Α. πρόσωπα, απαλλάσσονται του Φ.Π.Α. με τη διατήρηση του τελωνειακού καθεστώτος και την έκδοση του προβλεπόμενου τιμολογίου στο οποίο θα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι τα αγαθά έχουν τεθεί σε καθεστώς ενεργητικής τελειοποίησης.
• Διαδικασία μη κοινοτικών και εγχωρίων εμπορευμάτων (πρώτων και βοηθητικών υλών) που τίθενται σε καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή.
Για την υπαγωγή εγχώριων πρώτων και βοηθητικών υλών σε καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή απαιτείται η έκδοση άδειας από την αρμόδια Τελωνειακή Περιφέρεια.
Με την καθιέρωση των διαδικασιών αυτών εξαλείφεται το μειονέκτημα των ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων έναντι των εισαγωγικών οι οποίες μέχρι σήμερα είχαν το πλεονέκτημα της θέσης των εμπορευμάτων στο τελωνειακό καθεστώς της τελειοποίησης με απαλλαγή καταβολής του Φ.Π.Α
Πηγή:EEA