Οι κυρώσεις αφορούν σε απαγόρευση χορήγησης θεωρήσεων (visa ban) και δέσμευση οικονομικών πόρων (asset freeze). Στις κυρώσεις που ήταν σε ισχύ από το 2014 (λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας από τη ΡΟ), προστέθηκαν έχει προστεθεί μεγάλος αριθμός φυσικών προσώπων, μεταξύ των οποίων ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin και ο Ρ/ΥΠΕΞ Sergey Lavrov. Συνολικά, τα περιοριστικά μέτρα της Ε.Ε. ισχύουν πλέον για 1.212 φυσικά πρόσωπα και 108 οντότητες.
Στο πλαίσιο της υιοθέτησης της πέμπτης δέσμης κυρώσεων (αρχές Απριλίου 2022), το Συμβούλιο Ε.Ε. αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις σε επιχειρήσεις, τα προϊόντα ή η τεχνολογία των οποίων χρησιμοποιήθηκαν κατά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς επίσης σε σημαντικούς ολιγάρχες και επιχειρηματίες, υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Κρεμλίνου, υποστηρικτές παραπληροφόρησης και χειραγώγησης πληροφοριών προς στήριξη της ρωσικής προπαγάνδας σχετικά με τον πόλεμο, καθώς και σε μέλη οικογενειών προσώπων που ήδη έχουν υπαχθεί σε καθεστώς κυρώσεων, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις δεν μπορούν να παρακαμφθούν.
Με την προτελευταία, έκτη δέσμη κυρώσεων (αρχές Ιουνίου 2022), καταχωρήθηκαν πρόσθετα φυσικά πρόσωπα στο καθεστώς κυρώσεων της Ε.Ε., στα οποία περιλαμβάνονται Ρώσοι στρατιωτικοί, συγγενείς και συνεργάτες ήδη καταχωρημένων προσώπων, ενώ επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα σε βάρος σειράς οντοτήτων που σχετίζονται με την ρωσική αμυντική βιομηχανία.
Με την πλέον πρόσφατη, έβδομη δέσμη κυρώσεων (τέλος Ιουλίου 2022), το Συμβούλιο Ε.Ε. αποφάσισε τη λήψη νέων μέτρων, μεταξύ των οποίων η απαγόρευση προμήθειας ή μεταβίβασης χρυσού ρωσικής προέλευσης, η επέκταση της απαγόρευσης ελλιμενισμού σε απαγόρευση πρόσβασης σε λεκάνες ανύψωσης (“locks”), καθώς και η ενίσχυση των εξαγωγικών ελέγχων σε αγαθά διττής χρήσης, αλλά και η υπαγωγή στο καθεστώς κυρώσεων της Ε.Ε. 54 ακόμη φυσικών προσώπων και 10 οντοτήτων, συμπεριλαμβανομένων του Δημάρχου Μόσχας και της μεγάλης ρωσικής τράπεζας Sberbank. Η Ε.Ε. αποφάσισε επίσης την ενίσχυση των απαιτήσεων υποβολής αναφορών (reporting) σχετικά με κατοχή περιουσιακών στοιχείων, μετακυλίοντας το βάρος υποβολής τέτοιων αναφορών στα πρόσωπα και τις οντότητες που έχουν υπαχθεί σε κυρώσεις.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της έβδομης δέσμης κυρώσεων, η Ε.Ε. διατύπωσε διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά υφιστάμενα μέτρα, όπως σχετικά με την απαγόρευση συμμετοχής ρωσικών εταιρειών σε κρατικούς διαγωνισμούς προμηθειών σε κράτη μέλη της Ε.Ε., καθώς και με τις απαγορεύσεις πρόσβασης που ισχύουν στους τομείς αεροπλοΐας και δικαιοσύνης. Η Ε.Ε. επαναβεβαίωσε την ισχυρή βούλησή της να αποφεύγεται σε συστηματική βάση η υιοθέτηση μέτρων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επισιτιστικές ελλείψεις, καθώς και η στόχευση του διεθνούς εμπορίου αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων σιταριού και λιπασμάτων. Επίσης, η Ε.Ε. διευκρίνισε ότι τα μέτρα κυρώσεων δεν στοχεύουν να αποτρέψουν τρίτες χώρες και τους υπηκόους τους από το να αγοράζουν φαρμακευτικά προϊόντα ή ιατρικό εξοπλισμό από τη Ρωσία.
Επισημαίνεται ότι στις 26 Ιουλίου, το Συμβούλιο Ε.Ε. αποφάσισε τη χρονική παράταση της ισχύος του καθεστώτος κυρώσεων έναντι Ρωσίας κατά έξι μήνες, έως τις 31 Ιανουαρίου 2023.