Ενώ η ασφαλιστική αγορά περίμενε να αρχίσουν να αποστέλλονται τα σημειώματα με τα πρόστιμα στους ανασφάλιστους και να επιβληθούν οι αυστηρές ποινές (υψηλά χρηματικά πρόστιμα και αφαίρεση άδειας οδήγησης, άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων), ώστε οι εκατοντάδες χιλιάδες των ανασφάλιστων, οι οποίοι εφησύχαζαν ως τώρα, να κινητοποιηθούν και να ασφαλιστούν, κατατέθηκε στη Βουλή από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Β. Κικίλια τροπολογία(συνυπογράφεται από τους υπουργούς Οικονομικών, Μεταφορών και Ανάπτυξης) σχετικά με τις κυρώσεις που θα υφίστανται οι κάτοχοι ανασφάλιστων οχημάτων, η οποία ανατρέπει το σκηνικό.
Σύμφωνα λοιπόν με την τροπολογία, προβλέπεται ότι θα επιστρέφεται η άδεια οδήγησης, η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του οχήματος πριν την παρέλευση του προβλεπόμενου διαστήματος αφαίρεσης (από 6 μήνες έως δύο χρόνια εφόσον ο οδηγός έχει εμπλακεί σε τροχαίο), εφόσον καταβληθεί το οριζόμενο πρόστιμο(500 ευρώ για τα Ι.Χ.) και προσκομιστεί το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
Τι σημαίνει αυτό; Οπωσδήποτε και τα υψηλά πρόστιμα θα λειτουργήσουν παρακινητικά, ώστε κάποιοι ανασφάλιστοι να σπεύσουν να ασφαλιστούν. Ωστόσο η πιθανότητα να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητό τους για έξι μήνες έως και δύο χρόνια ήταν αδιαμφισβήτητα ισχυρότατο κίνητρο για να πάψουν να είναι ανασφάλιστοι. Έρχεται λοιπόν η τροπολογίαΚικίλια και «καθησυχάζει» όλους αυτούς που κυκλοφορούν χρόνια με ανασφάλιστα οχήματα, αποτελώντας μόνιμη πληγή για την ασφαλιστική αγορά, αλλά και το σύνολο των πολιτών, οι οποίοι τελικά επιβαρύνονται από την παραβατική συμπεριφορά των «πονηρών».
Καθησυχάζει λοιπόν τους πονηρούς και καίει ένα ισχυρό χαρτί που είχαν στα χέρια τους ασφαλιστικές εταιρείες και διαμεσολαβούντες για να πείσουν τους δυστροπούντες να ασφαλίσουν το όχημά τους.
Όσο για το επιχείρημα που προβάλλεται από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ότι «με τη ρύθμιση αυτή ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα, ιδίως επαγγελματιών οδηγών, ιδιοκτητών επαγγελματικών οχημάτων, αγροτών αλλά και λοιπών ιδιωτών που χρησιμοποιούν τα οχήματά τους ως αναγκαίο μέσο εξυπηρέτησης των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων», πολύ απλά θα απαντήσουμε πως το υπουργείο θα έπρεπε να προτρέπει τους πολίτες να ασφαλιστούν και όχι να ενισχύει την παραβατική τους συμπεριφορά με «ευνοϊκές» ρυθμίσεις. Και αν το όχημά τους είναι«αναγκαίο μέσο εξυπηρέτησης των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων», τότε να μην το κυκλοφορούν ανασφάλιστο!
Πηγή : http://www.insurance-eea.gr/