Παρουσιάζονται οι τροποποιήσεις στους τρέχοντες επενδυτικούς νόμους 3299/2004 και 3908/2011, σε μια προσπάθεια δημιουργίας φιλικότερου περιβάλλοντος για τους επενδυτές.
Αναλυτικότερα οι νέες αλλαγές είναι:
- Για τον Αναπτυξιακό νόμο 3299/2004 η λήψη προκαταβολής στο 100% της επιχορήγησης, τα αιτήματα θεραπείας και η εξέτασή τους, καθώς επίσης επιπλέον οριζόντια παράταση ενός έτους, ήτοι μέχρι την 31/12/2014 για τα έργα που υποβλήθηκαν στα πλαίσια του 3299/2004.
- Στον υπολογισμό του ποσοστού της ίδιας συμμετοχής μπορούν να συμπεριληφθούν πέραν των άλλων και στοιχεία της επιχείρησης – φορέα της επένδυσης τα οποία είναι άμεσα ρευστοποιήσιμα, (αναμένονται σχετικές διευκρινίσεις).
- Εξαγγέλθηκε χορήγηση προκαταβολής μέχρι και το 100% της επιδότησης με την προσκόμιση εγγυητικής επιστολής ύψους +10% από την αιτούμενη προκαταβολή, καθώς και λήψη δεύτερης δόσης προκαταβολής στην περίπτωση όπου με την α’ δόση δεν έχει εξαντληθεί το σύνολο της επιχορήγησης, ενώ έχει διενεργηθεί έλεγχος στο 50% του έργου και έχει καταβληθεί το σύνολο της ίδιας συμμετοχής.
- Τα επενδυτικά σχέδια θα υποβάλλονται όλο το χρόνο, ενώ θα αξιολογούνται σε δύο χρονικές περιόδους , τον Μάιο και τον Νοέμβριο κάθε έτους για όσα υποβάλλονται μέχρι 30 Απριλίου ή μέχρι 30 Νοεμβρίου αντίστοιχα. Για την τρέχουσα περίοδο το χρονικό όριο των υποβολών του Α’ εξαμήνου του 2013 μεταφέρθηκε στις 28/6/2013.
- Αυξάνεται το ποσοστό επιδότησης κυρίως στις Πολύ Μικρές και Μικρές επιχειρήσεις που θα κάνουν την επένδυσή τους σε περιοχές Β.Ε.Π.Ε. εφόσον με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου δεν εξαντλούσαν σε ποσοστό το ανώτατο όριο του Χάρτη των Περιφερειακών Ενισχύσεων, [ευνοούνται περιοχές Β.Ε.Π.Ε. Αττικής,(Κερατέας ,Άνω Λιοσίων, Σχιστού,), Θεσσαλονίκης, Κοζάνης , Λάρισας , Βόλου κ.α.].
- Καταργείται η υποχρεωτική ενίσχυση της φορολογικής απαλλαγής στα επενδυτικά σχέδια της Γενικής επιχειρηματικότητας.
- Καταργείται για τα επενδυτικά σχέδια Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Περιφερειακής Συνοχής η υποχρεωτική ενίσχυση της φορολογικής απαλλαγής από το μίγμα της ενίσχυσης που ίσχυε μέχρι σήμερα και αφορούσε σε συνδυασμό επιχορήγηση κεφαλαίου, (70% ή 80%) και φορολογική απαλλαγή, (30% ή 20%).
- Μειώνεται από 6ετία σε 5ετία ο χρόνος που πρέπει να παρέλθει από την ίδρυση ή τον τελευταίο εκσυγχρονισμό σε ξενοδοχειακή μονάδα 3* και άνω και η οποία πρόκειται να ενταχθεί στις διατάξεις του νόμου για νέο εκσυγχρονισμό.
- Εντάσσονται τα Κέντρα Αποκατάστασης στις ευνοϊκές διατάξεις επιχορήγησης.
- Δίνεται η δυνατότητα εξάντλησης του μισού (1/2), από το συνολικό εγκεκριμένο ποσό φορολογικής απαλλαγής από την διαχειριστική περίοδο δημοσίευσης της απόφασης ολοκλήρωσης.
- Εφόσον ο επενδυτής επιλέξει την επιχορήγηση μέσω της φορολογικής απαλλαγής έχει το δικαίωμα να την εφαρμόσει για 10 χρόνια ή 12 αν είναι νέα επιχείρηση, αντί των 8 ή τα 10 αντίστοιχα που ίσχυε μέχρι σήμερα.
- Οι συνέργιες για την περιφέρεια Αττικής και τον νομό Θεσσαλονίκης περιορίζονται από 10 σε 5 , ενώ για την επαρχία από 5 σε 3.
- Στα μεγάλα επενδυτικά έργα μέχρι και 50 εκ ευρώ παρέχεται το δικαίωμα επιλογής όλων των ειδών των ενισχύσεων, μεμονωμένα ή συνδυαστικά. Για αυτά που είναι πάνω από 50 εκ ευρώ παρέχεται το δικαίωμα, μόνο της φορολογικής απαλλαγής για το ποσό της επένδυσης που ξεπερνά το ποσό αυτό.
- Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ανάθεσης του ελέγχου των επενδυτικών νόμων και από άλλους εκτός του δημοσίου φορείς.
Οι νέες διατάξεις θα ισχύουν αφού δημοσιευθούν σε ΦΕΚ.
Πηγή : www.atlantisresearch.gr/