Της Μυρτώς Χαμπάκη
Οικονομολόγου, Υπεύθυνης Οικονομικών Θεμάτων και Κλάδου Ζωής Ε.Α.Ε.Ε.
Το Solvency II βρίσκεται πλέον προ των πυλών με οριστική ημερομηνία εφαρμογής την 1.1.2016. Επί σειρά ετών, τα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, σε όλα τα στάδια της επιχειρησιακής αλυσίδας, έχουν ως βασικό θέμα συζήτησης και προβληματισμού τις απαιτήσεις του νέου πλαισίου σε συνδυασμό με τις ενδεχόμενες επιπτώσεις και τις αλλαγές που θα επιφέρει στο σύνολο των ασφαλιστικών εργασιών.
H διαμεσολάβηση δεν αποτελεί εξαίρεση αφού θα επηρεαστεί έμμεσα από την εφαρμογή της Οδηγίας Solvency II. Η Οδηγία απευθύνεται στις ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρίες και όχι άμεσα στον κλάδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.
Όπως έχει αναφερθεί σε πολλά σχετικά άρθρα στο παρελθόν, το Solvency II φιλοδοξεί να επιτύχει την εδραίωση ενός σταθερού πλαισίου διαχείρισης κινδύνου στον ασφαλιστικό χώρο που πέραν των κεφαλαιακών απαιτήσεων, στοχεύει στην ολοκληρωμένη χαρτογράφηση των πολιτικών αλλά και των διαδικασιών , επιφέροντας έτσι την πλήρη διαφάνεια. Η οδηγία προχώρησε στην αποτύπωση της φερεγγυότητας ποσοτικά και ποιοτικά, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της διαφάνειας και της δημοσιοποίησης όλων των δεδομένων που ενισχύουν την συγκρισιμότητα μέσω της ρεαλιστικής παρουσίασης και της ομοιομορφίας των δεδομένων.
Ειδικότερα, κατά την διαμόρφωση των Κεφαλαιακών Απαιτήσεων Φερεγγυότητας των ασφαλιστικών εταιριών, μέσω του υπολογισμού Κεφαλαίου φερεγγυότητας που αφορά στον κίνδυνο Αντισυμβαλλομένου, δηλαδή:
- Τον κίνδυνο πιθανών ζημιών από μη προβλεπόμενη αφερεγγυότητα ή δυσκολία στην τήρηση υποχρεώσεων σημαντικών τρίτων μερών,
- Τον κίνδυνο των εισπράξεων (μερικών ή ολικών) από αντασφαλιστές, διαμεσολαβητές ή άλλους χρεώστες
- Τον κίνδυνο που προκύπτει από τις ευρύτερες συνεργασίες των εταιριών με άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κλπ,οι ασφαλιστικές εταιρίες θα πρέπει να επιτύχουν την μέγιστη ασφάλεια για το μέρος των εργασιών τους που εναποθέτουν σε τρίτα μέρη, έτσι ώστε να επιτύχουν μείωση του εν λόγω κινδύνου και να αποφύγουν περαιτέρω κεφαλαιακή επιβάρυνση. Τι σημαίνει αυτό στη πράξη;
Διαβάστε περισσότερα εδώ