Πηγή: Reporter.gr
Υψηλότερη παραγωγικότητα, δημιουργία θέσεων εργασίας, υποστήριξη της ανάπτυξης μικρών επιχειρήσεων, προώθηση της βιωσιμότητας και καλλιέργεια της καινοτομίας είναι μερικά από τα οφέλη που αναμένεται να αποφέρει το πρώτο Google Cloud region στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο της χθεσινής (29/9) εκδήλωσης, η Google ανακοίνωσε νέες στρατηγικές πρωτοβουλίες της, με σκοπό να συμβάλλει στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων:
Ένα σχέδιο δημιουργίας του πρώτου Google Cloud region στη χώρα, το οποίο θα διευκολύνει τους πελάτες να εξυπηρετούν τους χρήστες τους ταχύτερα, πιο αξιόπιστα και με μεγαλύτερη ασφάλεια.
Την επέκταση της συνεργασίας της Google με την Deloitte για τη δημιουργία Κέντρων Αριστείας αφιερωμένων στη Βιωσιμότητα και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Τα κέντρα αυτά θα βρίσκονται στην Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη.
Την προσφορά του Google.org, του φιλανθρωπικού βραχίονα της Google, στον οργανισμό INCO και στο Impact Hub, ύψους 1 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη κοινωνικών επιχειρήσεων από υποεκπροσωπούμενες κοινότητες, οι οποίες επικεντρώνονται σε βιώσιμες λύσεις και στον οικοτουρισμό στην Ελλάδα.
Την επερχόμενη συνεργασία της με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ώστε μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα Google Arts & Culture ο πολιτισμός της Ελλάδας να γίνει ακόμη πιο προσβάσιμος στο παγκόσμιο κοινό.
Σημειώνεται ότι η Google ανέθεσε στην AlphaBeta Economics έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας υποδηλώνουν πως έως το 2030 το Google Cloud region στην Ελλάδα θα συνεισφέρει συνολικά 2,2 δισ. δολάρια στο εθνικό ΑΕΠ, ενώ παράλληλα θα υποστηρίξει τη δημιουργία περισσότερων από 19.400 νέων θέσεων εργασίας.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την έρευνα της AlphaBeta Economics:
Το Google Cloud Region στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει συνολικά 2,2 δισ. δολάρια ΗΠΑ στο ελληνικό ΑΕγχΠ μεταξύ 2024 και 2030.
Μεταξύ 2024 και 2030, το Google Cloud Region εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 19.400 θέσεις εργασίας μόνο το 2030.
Το Google Cloud εξαλείφει την ανάγκη των πελατών να κατέχουν ή να λειτουργούν τα φυσικά κέντρα δεδομένων και τους διακομιστές οι ίδιοι, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη 700.000 και πλέον πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) στην Ελλάδα.
Η μετεγκατάσταση των κέντρων δεδομένων εσωτερικής εγκατάστασης στο Google Cloud θα επιτρέψει στους οργανισμούς να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και τις σχετικές εκπομπές ρύπων. Τα κέντρα δεδομένων υπερκλίμακας (hyperscale) έχουν 5 φορές μικρότερη ένταση ανθρακούχων εκπομπών.
Η χρήση των υπηρεσιών cloud της Google υποστηρίζει την πρόοδο στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της επιστημονικής έρευνας.
Εκτιμάται ότι, έως το 2030, η αύξηση των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων που θα υιοθετήσουν λύσεις cloud θα αυξήσει την παραγωγικότητα έως και κατά 3,5% στο ίδιο έτος.
Η ταχύτερη υιοθέτηση των υπηρεσιών cloud της Google από τις επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα θα επιτρέψει την εξοικονόμηση κόστους και τον μετριασμό των αναληφθέντων κινδύνων, ενώ παράλληλα θα υποστηρίξει τη μεγαλύτερη επεκτασιμότητα. Ως εκ τούτου, αυτό θα συμβάλει στην αύξηση της παραγωγικότητας του ιδιωτικού τομέα, υποστηρίζοντας την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και διευκολύνοντας την αποτελεσματικότερη παροχή δημόσιων υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες cloud της Google θα μπορούσαν επίσης να υποστηρίξουν ευρύτερα οφέλη, όπως η αντιμετώπιση των προκλήσεων γύρω από τη βιωσιμότητα, η καλλιέργεια καινοτομίας για την επίτευξη κοινωνικού αντίκτυπου και η υποστήριξη της ανάπτυξης των μικρών επιχειρήσεων.